Знайомимося – сучасний український менеджер

Знайомимося – сучасний український менеджер

Журнал «ЗЕРНО» № 1(130) 2017

З Оленою Сурменко, керуючим партнером групи компаній «Ярило», ми зустрілися в офісі у Броварах, на тлі красномовної фразина стіні: «Немає сенсу наймати тямущих людей, а потім вказувати їм, що робити. Ми набираємо людей, щоб вони говорили, що робити нам». Амбітно. І сучасно. Це фраза Стіва Джобса, одного з найяскравіших бізнесменів та новаторів останнього часу, який, на жаль, уже не з нами, але продовжує жити в кожному айфоні та айпаді.

– Прекрасний принцип, – зауважив я. – Але це й велика відповідальність для працівника. Почути меседж він може, але чи здатен йому виправдати очікування?

– Той, хто не відповідає цьому принципу, у нас не працює, – досить категорично відповіла Олена Володимирівна. – Я взагалі вважаю, що плинність кадрів, їх зміна й оновлення – не погана риса. Гірше, коли плинність торкається керівного складу. Трапляється, приходить фахівець, працює два-три місяці й з’ясовує, що не відповідає рівневі завдань, і самому йому некомфортно у колективі. Є кістяк команди – люди, які працюють від початку, від народження ідеї, а буває – деякі приходять і йдуть. У нас цей принцип працює реально. Дуже високо цінуємо ініціативу, ідеї, загалом високо шануємо наших людей.

– Але ж ідея має бути реалістичною.

– Справді. Я думала над тим, що між мудрістю, обережніс тю та безхребетністю – дуже тонка грань. І між жадібністю та ощадливістю також. От якщо в якійсь ситуації ти промовчав, повівся мудро… Як це виглядає і як це є насправді? Не вдарив по столі кулаком? А коли ти відмовляєшся щось профінансувати, може скластися враження, що це – жадібність, хоча насправді – раціональність. Є тонкі понятійні грані, й у словах Джобса вони також присутні. Мало бути фахівцем, треба ще відчувати цю грань.

– Що ви понад усе цінуєте в людях?

– Передусім – чесність. Не помиляється лише той, хто нічого не робить. Якщо людина лежить на дивані, вона може сміливо стверджувати, що робить це бездоганно. А коли творить, експериментує, помилка можлива. Але, коли подібне сталося, потрібно про це говорити чесно й не намагатися приховати. Якщо людина ухиляється, маневрує, це мене від штовхує. А далі вже йдуть інші якості, притаманні хорошій людині: професіоналізм, щедрість душі.

– Що вам подобається у вашій роботі?

– Я закінчила Національну академію державного управляння при Президентові України, основний профільний предмет був управління. Хоча, скажу чесно, вузи дають лише знання орієнтирів, куди можна звернутися, щоб з реальним питанням розібратися… І загальний розвиток, світогляд. А далі – забудь все, чого навчали в інституті й вирішуй завдання, які ставить життя. Найбільше мені подобається у роботі результат, ті емоції, які отримуєш, коли людина реально застосувала препарати, отримала додатковий врожай і дякує.

За іменем весняного розквіту

– Чому група компаній саме так називається, з чого вона починалася?

– Почалося все з того, що, працюючи у різних аграрних компаніях, ми зрозуміли, що це – наше, рідне, й замріялися про свою справу. Чому саме така назва? Ярило – бог весняного сонця, розквіту природи, родючості. Раніше існувало повір’я: де Ярило ногою ступить – Ярина виросте… Бізнес утворився з ідеї оптимізації живлення. У живленні широко застосовуються тукосуміші, коли за результатами аналізу конкретного поля агрономи розробляють співвідношення NPK. З цього все й почалося десять років тому. Для окремо взятого поля розроблялася схема простих мінеральних добрив: азот – це переважно карбамід-селітра, фосфор – амофос, і калій хлористий. Добиралася пропорція, яка давала свої результати, – це була родзинка, що дозволяла економити ресурси і забезпечувати рослину необхідними елементами. Науково обґрунтована родзинка. Згодом виникла думка: як проконтролювати доцільність, правильність застосованих норм? Рішення було – проконтролювати це на матеріалі рослини, котравиступає індикаторомдостатності застосованихелементів. Індикативна реакція рослини на певні елементи живлення подала розвиток технології функціональної листової діагностики, яка розвивається у багатьох країнах.

– Але ваші розробки – авторські, ексклюзивні?

– Ми маємо кілька офіційно зареєстрованих ТМ, таких як Ярило, Агровектор, Cardfield. Почали розробляти прилад, який називається «Агровектор» – лабораторія листової діагностики. Ми отримуємо зразок рослини, виділяємо хлоропласти. За законом Роберта Хілла досліджуємо вплив елемента на фотохімічну активність хлоропластів. Виділення чи поглинання кисню є основним індикатором фотосинтетичної активності рослини, залежно від цього ми бачимо, наскільки активно в рослині утворюються органічні речовини, що пов’язано з ростом рослини, формуванням органів плодоношення, наливом зерна та всім іншим. Саме це було джерело багатьох наших ідей. Маючи механізм контролю, почали розробляти методи впливу на рослину в процесі вегетації. Ми отримали можливість впливати на результат! Тому й почали виробництво рідких комплексних добрив, знаючи їх переваги. Народилися й думки щодо позакореневого підживлення, з включенням певних функціональних домішок, які теж позитивно впливають на результат. Кожен функціональний домішок досліджувався на предмет впливу на фотосинтетичну активність рослини.

– Коли почалася ця діяльність?

– Напевно, ще 2002 року – дослідження й експерименти, а 2008 року почалося юридичне оформлення та структурування бізнесу, була створена перша компанія. Вона активно почала займатися розробкою агрохімічних та лабораторних продуктів.

Не короткий, але фундаментальний шлях

– Я розумію, як виглядає бізнес з дистрибуції агрохімії: укладаються угоди з потужними виробниками, будується мережа розповсюдження, починаються фінансові надходження. Це короткий шлях, швидкий. Аваш шлях – правильний,фундаментальний, алеважко уявний в українськихумовах, коли всі налаштовані якомога скоріше отримати прибуток… Бізнес не любить випробовуватищось роками й потім виходити з цим на ринок… У насбільше – пошук швидкихгрошей… Чому ви такийшлях обрали?

– У нас група компаній. Кожна займається певним напрямком, але всі вони між собою пов’язані. Ми починали з того, що просто стали трейдерами заводів, торгували добривами: купили на заводі – продали кінцевому споживачеві або посередницькій компанії. А вже потім, збудувавши плацдарм, зайнялися лабораторіями, позакореневим підживленням, рідкими комплексними добривами. Ми були й дистриб’юторами перших українських виробників й, відчувши, що ми – не гірші, почали розвивати напрямок синтезу агрохімії. У нас працюють дуже сильні науковці.

– Невже синтезу в повному розумінні слова?

– Синтезу як хелатизації, тому що більшість хімічних реакцій потрактовуються як синтез. Треба задати певні температурні режими, режими тиску. Просто змішувати – це не виробництво. Те саме виробництво тукосумішей на базі звичайної бетономішалки може бути організоване у будь-якому господарстві. Але ми почали займатися саме синтезом. Перші продукти були аналогами відомих виробників з європейських країн, вони містили мікро- й макроелементи у хелатній формі, та цим і обмежувалися. Потім ми пішли далі, бо вже бачили ефект застосування амінокислот, фітогормонів, гумінових речовин, розуміли ефективність ад’ювантів і почали формувати напрям багатокомпонентних універсальних продуктів, які б мали синергічну дію у комплексі. Бо мікроелементи самі по собі працюють, але нестабільно. Додаткові функціональні домішки у добривах гарантують надійніший результат. Багатофункціональні добрива дають стабільність, це важлива перевага: не спрацює один компонент, так допоможе інший. Висока ефективність нашихпрепаратів перевищує напорядок більшість продуктів,які присутні на українськомуринку.

– Ви глибоко знаєте наукове підґрунтя та механізми дії цих продуктів… Ви їх створювали, ви їх плекали… Але ж добре знаєте психологію нашого аграрія. Він може уважно вислухати вас і піти шляхом застосування того, що бачив у сусіди: от у нього виросло, значить, треба й собі… Як ви доносите інформацію до цільової аудиторії, до сільгоспвиробників? Як ви перевіряєте ефективність вашої продукції?

– Перевіряється все просто, але не завжди це можна широко оприлюднити. У польових умовах, на ділянках не менше ніж 10‑15 гектарів, ми застосовуємо препарати з ринку, кількаразово дорожчі, аніж наші. Але це внутрішня робота, ми використовуємо це для контролю якості своєї продукції. А от щодо донесення наших ідей до споживачів… Ще коли ми починали діяльність і торгували добривами, була напрацьована клієнтська база. Тому виробники, з якими працювали кілька років, довіряли нам і не заперечували, коли ми пропонували закласти хоча б дослідну ділянку для застосування нового комплексного препарату. Наші менеджери мають лабораторії функціональної листової діагностики, й коли вони приїздять у господарство, то протягом сорока хвилин отримують результат: що в тут, на конкретному полі, в цих конкретних ґрунтово-кліматичних умовах потрібно культурі. Відповідь дає лабораторія– наша розробка «Агровектор– ПФ14». За результатом діагностики ми вносимо мікрой макроелементи, корегуємотехнологію. А потім, якщо уІвана Івановича спрацювало,починається поголос, «сарафанне радіо». Ми дали справді те, що потрібно рослині, аІван Іванович отримав прибавку. Починається ланцюгова реакція.

– І водночас збільшується ваша наукова база…

– Дійсно, багато досліджень ми проводимо у господарствах зі споживачами. Багато дослідів також в інститутах, все це ми систематизуємо і подаємо на семінарах, конференціях… Пов’язуємо якості наших продуктів із врожайністю та якістю культур та підсумовуємо, як це виливається у фінансові підсумки.

І виробництво хімії, і приладобудування

– Який набір у вашій портативній лабораторії, що туди входить? Який ми отримуємо інформаційний вихід? Як розумію, програмне забезпечення – також ваша розробка?

– Безумовно, це наше. Береться середній зразок з поля й просто у польових або стаціонарних умовах аналізується. Лабораторія визначає потребу в 14 мікро- й макроелементах, зокрема азот, фосфор, калій, сірка, молібден, бор тощо. Результати аналізу можна побачити на самому приладі, а можна з’єднати з комп’ютером, роздруковувати, далі вести аналітику по кожному полю. Аналіз є підставою для розробки рекомендацій. Якщо рослина відреагувала на конкретний елемент, і він їй потрібний, отже вона відреагує й на полі. Перше, що показує лабораторія, – стан вегетації рослин. Якщо у процесі засвічування рослина не реагує, не відбувається підвищення фотосинтетичних властивостей, це стовідсотково вказує на те, що рослина перебуває у стані стресу. А вони можуть бути різноманітні – хімічний, температурний… Ми навіть не звертаємо уваги на хімічні елементи в такому стані – рослину треба підтримати, «розігнати». Треба дати їй антистресанти, рослинні стимулятори. Сьогодні популярними стають вітаміни, але це можуть бути амінокислоти, гумінові речовини. Ми намагаємося запустити повноцінний життєвий цикл рослини. Однак, якщо рослина вегетує, визначаємо, на який елемент вона реагує найактивніше. Ми використовуємо технології, які існують у господарстві, для того щоб дати цей елемент, зняти пікову нестачу – фактор, що лімітує повноцінний розвиток рослини.

– Починається рік… Яким ви бачите його для своєї групи компаній? Взагалі, яким бачите обрій, на скільки років вперед?

– На десять, а то й на двадцять… Думаємо про власнім супутники, які будуть постачати нам дешеві якісні знімки, щоб ми могли у всій повноті використати арсенал інструментів точного землеробства. Якщо ж говорити про 2017‑й, то зосередимося на удосконаленні власної продукції та розвитку роботи з дистриб’юторами. Вони будуть представлені в усіх областях та всіх районах, детально знатимуть нашу продукцію і надаватимуть сервіс. До сформованого пакету для наших дистриб’юторів ми додаємо пакет для точного землеробства, починаючи від картографування, пробовідбору, включаючи бладнання. Ми даємо методики для листової та ґрунтової діагностики. Дистриб’ютор бачить реальну картину по стану ґрунтів, знає плани господарства щодо врожайності і впевнено може запропонувати наші продукти, рідкі комплексні добрива високої оперативності впливу на вегетаційні процеси та інші продукти торгової марки «Ярило», зокрема гумати калію, стимулятори росту.

– Отже… Ви розробляєте програмне забезпечення. Ви виготовляєте прилади. Ви виготовляєте добрива. А де всі ці виробництва розміщені?

– Географія – Київщина, Київ та Вінниччина. Приладобудування розміщене у Києві та Броварах на потужностях одного із сертифікованих промислових підприємств.

– А яка кількість хімічної продукції виробляється?

– Тут треба розділити, тому що, коли йдеться про рідкі комплексні добрива, що вносяться з нормою 100‑300 кг на гектар, то їхній обсяг вимірюється десятками тисяч тонн. Якщо брати мікроелементи із значно меншими нормами внесеннями, то це сотні кубів.

Чужого навчаючись, свого не цураючись

– Хто складає вашу основну групу клієнтів?

– Ми працюємо з дистриб’юторами, а у них є і малі, й великі підприємства. Там картина досить розмаїта. Трапляється, невелика фірма, маючи контакт із холдингом, дає обсяги більші, аніж торговий дім.

– Чи багато людей працює в групі компаній «Ярило»?

– Складно сказати, оскільки одним із напрямів розвитку ми обрали енергетичні технології. У роботі чотири проекти з використання енергії землі, це теплові насоси. Там велика конструкторська група… Тому, якщо брати усіх фахівців, то понад 70 чоловік нарахуємо. Крім того, у нас розвинена така форма співпраці з навчальними закладами, як філіал кафедри. Ми маємо угоди співпраці з провідними вишами України: Харківський аграрний, НУБіП, Миколаївський… На базі нашого підприємства відкрито філії кафедри агрохімії Харківського і кафедри рослинництва Миколаївськог університетів. Умови передбачають тісну співпрацю, і велика кількість науковців пишуть дисертації за нашою тематикою. Ми надаємо матеріал, можливості лабораторії, достатню кількість агрохімії для експериментів. Кожне дослідження для нас – цікава інформація, яка спрямовує наш рух.

– Ми робимо журнал «Зерно» понад десять років й активно цікавимося напрацюваннями західної науки, адже в неї вкладеновеликі кошти, на відміну віднашої… А ви, виходить,навпаки…


– Ну чому ж. Ми вивчаємо все найкраще на Заході, дещо застосовуємо, дещо адаптуємо. Але, коли застосовуємо західні підходи, то робимо продукти не менш якісними, але значно дешевшими. Найближчий аналог наших мікродобрив – Іспанія, яка є світовим лідером з виробництва певних комплексів. Їхня ціна стартує від 12‑14 за літр. Наш умовний аналог коштує лише $3,5. Економіка за західними зразками зовсім інша.

– Вашу продукцію не підробляють?

– Не зустрічали такого. Але нас наслідують, нас повторюють. Ми першими в Україні застосували поверхневі активні речовини, й буквально наступного року відомі компанії теж вдалися до таких пропозицій.

– У вас є щось намріяне на рік, що починається?

– Загалом, треба, щоб закінчилася війна. А щодо бізнесу – ми не мрійники. Ставимо перед собою мету й крок за кроком прямуємо до неї. Україна – понад усе: і в житті, і в суспільстві, і в продуктах. Наш колектив отримує велике задоволення від того, чим ми займаємося. Все робимо з любов’ю до України. До комерційного успіху є коротші шляхи. Ми не шукали чогось дешевшого чи простішого, розуміли: якщо робити – то найкраще.

Вагони селітри з пологового будинку

– З якою піснею у вас асоціюється ваш бізнес?

– Я дуже люблю «Океан Ельзи»… А наш бізнес… Це, напевно, пісня «Вставай». У ній є енергетика, у ній є заклик вставати й цінувати те, що маєш, поклик прямувати далі.

– Прекрасно, що вітчизняний виробник вибудовує свою справу за гармонією української пісні…

– Я дуже ціную усе українське. Та інколи російські слова проскакують. У мене троє дітей, ми навіть таку гру запровадили: хто помітить у мові іншого русизми, виправляє й заробляє один бал.

– Вам вистачає часу для дітей?

– Гадаю, так. Діти дуже викохані, займаються у різних студіях розвитку. Ми проводимо разом багато часу, їздимо відпочивати. Хоча, зізнаюся, жодного разу я не була у декретній відпустці. У мене між схватками у пологовому будинку був час, так я дзвонила клієнтам, відправляла вагони селітри, медсестри навіть намагалися у мене відібрати телефон.

Рідкі комплексні добрива

Рідкі комплексні добрива – це розчини поживних речовин для грунтового внесення, до складу яких входять основні елементи живлення: азот, що знаходиться в амонійній, амідній та нітратній формах, фосфор, який представлений орто- та поліфосфатами, а також водорозчинні калій та сульфатна сірка. Такі комбінації форм азоту та фосфору мінімізують втрати макроелементів і водночас поліпшують живлення рослин мікроелементами. Термін «поліфосфати» використовується для позначення полімерних сполук із різною довжиною ланцюга. Прекурсором для отримання поліфосфатів є ортофосфатна кислота, яку піддають термічній обробці у спеціальних реакторах, потім додають сполуки для нейтралізації рН, наприклад аміак. Такі добрива мають високий вміст фосфору і являють собою прозорий безбарвний розчин з рН 6‑7, що є оптимальним для ґрунтів. Домінуючою формою фосфору в РКД є пірофосфат-іон, який є нетоксичним, його було знайдено в бактеріях, комахах, тканинах тварин та рослин.

Ефективність засвоєння поліфосфатів рослинами

Загалом, фосфор рослинами споживається в ортофосфатній формі. У РКД частина фосфору 25‑50% знаходиться у вигляді орто-форми, інша при внесенні в ґрунт гідролізує, при цьому поліфосфатні ланцюги в кінцевому підсумку руйнуються до мономерів – ортофосфатів. Цей процес триває від кількох годин до кількох тижнів і залежить від багатьох факторів, таких як температура та кислотність ґрунту, концентрація фосфору та фермантативна активність бактерій у ґрунті. Така комбінація форм фосфору забезпечує доступність фосфору відразу та сприяє оптимальному живленню для рослини протягом всього часу вегетації.

Різниця між поліфосфатами та ортофосфатами

При внесенні фосфорних добрив відбувається взаємодія з ґрунтовими катіонами алюмінію, заліза і кальцію з утворенням нерозчинних сполук. Однак при використанні поліфосфатів можна уникнути втрати фосфору, що зв’язується із ґрунтом. Згідно з дослідженнями групи американських вчених, у ґрунтах відбувається утворення хелатних комплексів поліфосфатів з іонами кальцію і магнію. Застосування поліфосфатів амонію може поліпшити живлення рослин мікроелементами, які вже містяться в ґрунті, такі як мідь, марганець та цинк, за рахунок утворення поліфосфатних комплексів. Інша ж група показала, що при внесенні поліфосфату амонію спостерігається більш висока швидкість дифузії і більша рухливість внесеного фосфору в карбонатних ґрунтах порівняно з твердими фосфорними добривами (амофос, диаммофос).

Доведено польовими випробуваннями

2016 року було проведено польове дослідження на базі підприємства ТОВ «Старком» (Вінницька обл., Вінницький район, с. Широка Гребля). РКД вносилися під соняшник. На контролі отримали врожайність 2,7 т/га, а на дослідній ділянці – 3,6 т/га.

Добрива ЯРИЛО з фітогормонами, гуматами, ПАР

ЯРИЛО «Гумат» та ЯРИЛО «Сірка плюс» показали переконливі результати у використанні на сучасних гібридах зернових культур. ЯРИЛО «Фертемікс» – це сучасна розробка нашої компанії, яка допоможе збирати якісні та кількісні врожаї в садово-ягідному напрямку та виноградарстві. 2016 року ми вивели на ринок затребувані продукти – стимулятори росту «ЯРИЛО», флагмани продажів нашої компанії. Ярило «Активний старт», «Продуктивний ріст», «Ефективний налив» – кращий вибір на ринку України. Лінійка поповнилася також продуктами за класифікацією ОРГАНІК СТАНДАРТ. Ми підтримуємо екотехнології та активно беремо участь у розвитку ековирощування продуктів харчування. Рідкі добрива групи компаній «Ярило» добре розчинні у воді та повністю сумісні з більшістю пестицидів. Вони дешевші у середньому на 30‑40% від зарубіжних аналогів. Спільного у них лише норма, кратність використання та рівень підвищення врожайності. Принциповою відмінністю добрив «Ярило»ТМ є наявність у складі продуктів фізіологічно-активних домішок європейського виробництва: фітогормони і амінокислоти сприяють ефективному проникненню макро- і мікроелементів через продихи листків та організованій роботі клітин і органів, активізують фізіолого-біохімічні процеси і відновлюють життєдіяльність рослин; гумати стимулюють ріст і розвиток кореневої системи, активізують фотосинтез, прискорюють синтез амінокислот та білків, стимулюють виробництво фітогормонів; поверхнево-активні речовини (ПАР) забезпечують рівномірне змочування поверхні листків і плодів робочим розчином та його стійкість до змивання опадами, що є однією із переваг серед більшості вітчизняних і зарубіжних виробників добрив.

Вченими нашої компанії, а також співробітниками науково-дослідних інститутів і університетів постійно проводяться дослідження з вивчення ефективності застосування мікродобрив «Ярило»ТМ на різних сільськогосподарських культурах у різних ґрунтово-кліматичних зонах та їхній вплив на якісні показники врожаю. За результатами польових досліджень, проведених на експериментальній базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН 2016 року встановлено, що за двократного застосування препарату Ярило «Активний старт» у фази кущення та виходу в трубку у нормі 2,0 л/га, відмічено підвищення урожайності пшениці озимої порівняно з контролем на 19,5% (рис. 1). Вартість вищезгаданих обробок становила 358,9 грн/га.Додаткового прибутку отримано – 4,1 тис. грн/га.

Рис. 1. Залежність урожайності пшениці озимої від позакореневого застосування препарату Ярило «Активний старт» (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, Вінницька обл., 2016 р.)

Рис. 1. Залежність урожайності пшениці озимої від позакореневого застосування препарату Ярило «Активний старт» (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, Вінницька обл., 2016 р.)

Підвищення рівня врожайності при застосуванні добрив «Ярило»ТМ відмічається на інших сільськогосподарських культурах. Зокрема, у посівах соняшнику за сумісного застосування препаратів Ярило «Продуктивний ріст», 1,0 л/га, Ярило «Олійний», 1,0 л/га та Ярило «Бор», 0,5 л/га у фазу 6‑8 пар листків, урожайність соняшнику виявилася більшою на 0,47 т/га або 17,2% порівняно із агальноприйнятою у господарстві системою підживлення (рис. 2). Вартість добрив «Ярило»ТМ становила 191,6 грн/га, що забезпечило додатковий прибуток – 4,5 тис. грн/га.

Рис. 2. Залежність урожайності соняшнику від позакореневого підживлення добривами «Ярило»ТМ (ТОВ «Індустріальна молочна компанія», Чернігівська обл., 2015 р.)

Рис. 2. Залежність урожайності соняшнику від позакореневого підживлення добривами «Ярило»ТМ (ТОВ «Індустріальна молочна компанія», Чернігівська обл., 2015 р.)

Проведені 2016 року дослідження на експерементальній базі Білоцерківського національного аграрного університету свідчать про збільшення біометричних показників кукурудзи (рис. 3), а відповідно підвищення врожайності гібридів на 23,4 і 27,6% за схеми підживлення:

Рис. 3. Вплив позакореневого підживлення гібридів кукурудзи добривами «Ярило»ТМ на формування розміру і маси качанів (ННДЦ Білоцерківський національний аграрний університет, Київська обл., 2016 р.)

Рис. 3. Вплив позакореневого підживлення гібридів кукурудзи добривами «Ярило»ТМ на формування розміру і маси качанів (ННДЦ Білоцерківський національний аграрний університет, Київська обл., 2016 р.)

фаза 3‑4 листків – Ярило «Активний старт», 1,0 л/га; фаза 6‑8 листків – Ярило «Продуктивний ріст», 1,0 л/га, Ярило «Кукурудза», 2,0 л/га і Ярило «Цинк», 0,5 л/га (рис. 4). Вартість добрив, за такої схеми підживлення, становила 279,5 грн/га, додаткового прибутку отримано на рівні 6,5‑8,4 тис. грн/га.

Рис. 4. Залежність урожайності кукурудзи від позакореневого підживлення добривами «Ярило»ТМ (ННДЦ Білоцерківський національний аграрний університет, Київська обл., 2016 р.)

Рис. 4. Залежність урожайності кукурудзи від позакореневого підживлення добривами «Ярило»ТМ (ННДЦ Білоцерківський національний аграрний університет, Київська обл., 2016 р.)

Який вплив від застосування мікродобрив на посівні і врожайні властивості насіння?

Як відомо, насіння з високою енергією проростання має більш дружні і рівномірні сходи. Інтенсивне зниження польової схожості спостерігається у насіння з низькою енергією проростання: поява сходів у полі розтягується, що підвищує ризик ураження молодих проростків збудниками хворобами та пошкодження шкідниками, а в окремих випадках призводить до їхньої загибелі. Невід’ємною частиною технології вирощування зернових культур є використання стартових добрив. Асортимент продукції «Ярило»ТМ представлений препаратом Ярило «Активний старт». Це біостимулятор в складі якого є макро- і мікроелементи, амінокислоти, фітогормони і гумати. Завдяки амінокислотам (L-ряду) скорочуються енергетичні витрати, які рослина витрачає на виробництво білків. Фітогормони стимулюють проростання насіння, прискорюють ріст пагонів, формування кореневої системи, поділ клітин, що особливо актуально для застосування на ранніх етапах вегетації. Ефективність застосування Ярило «Активний старт» підтверджується нашими дослідженнями, за результатами яких визначено підвищення енергії проростання на 25,1% і схожості на 15,1% (рис. 5).

Рис. 5. Залежність енергії проростання і схожості насіння пшениці озимої від передпосівної обробки препаратом Ярило «Активний старт» (лабораторія групи компаній «Ярило», сорт Каланча, 2016 р.)

Рис. 5. Залежність енергії проростання і схожості насіння пшениці озимої від передпосівної обробки препаратом Ярило «Активний старт» (лабораторія групи компаній «Ярило», сорт Каланча, 2016 р.)

Передпосівна обробка насіння є ефективним елементом заходом, який також сприяє активізації росту кореневої системи, забезпечує рослини поживними речовинами на ранніх етапах розвитку, тим самим дозволяючи максимально якісно використовувати потенціал врожайності вибраного сорту. Встановлено що, крім підвищення посівних якостей насіння за використання мікродобрив, покращуються якісні показники одержаного урожаю. Визначено, що вміст білка в зерні пшениці озимої за позакореневого підживлення добривами виявився більшим проти контролю на 4,8%, клейковини – 4,2% (рис. 6). Отже, як бачимо, позакореневе підживлення позитивно впливає на якісні показники зерна пшениці, які визначають класоутворення, а відповідно підвищення вартості зібраного ірожаю в середньому до 400 грн./т.

Рис. 6. Залежність вмісту білка і клейковини від позакореневого підживлення мікродобривами «Ярило»ТМ (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, сорт Економка, 2014 р.)

Рис. 6. Залежність вмісту білка і клейковини від позакореневого підживлення мікродобривами «Ярило»ТМ (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, сорт Економка, 2014 р.)

Точне землеробство

Точне землеробство являє собою системний підхід до розумного керування цілим господарством, використову ючи сучасні інформаційні технології та сільськогосподарську техніку для застосування перших на практиці. Компанія пропонує широкий спектр послуг із точного землеробства. Замовивши агрохімічний сервіс, господарство отримає:

• розрахунок необхідної норми внесення макро- і мікродобрив по кожному полю на основі даних агрохімічного аналізу ґрунту, потенціалу поля, культури та запланованої врожайності;

Агровектор ПФ-014-01 ґрунтова лабораторія

Агровектор ПФ-014-01 ґрунтова лабораторія

• виявлення причин низької врожайності на полях (кислотність ґрунту, дефіцит чи надлишок макро- та мікроелементів, фізичні, морфологічні властивості ґрунту);

• визначення точної площі полів, їх реального потенціалу та планової врожайності;

• електронну карту земельного банку господарства на платформі CARDFIELD для аналізу та моніторингу стану ґрунту, посівів у різні періоди вегетації культури, виконаних та планованих робіт на кожній ділянці поля з подальшим доповненням інформації по кожній з них;

Агровектор ПФ-014 листова лабораторія

Агровектор ПФ-014 листова лабораторія

• рекомендації на кожну ділянку поля за видами добрив, способам і строкам їх внесення;

• можливість безкоштовно працювати на платформі CARDFIELD та користуватися мобільним додатком CARDFIELD MOBILE.

Платформа CARDFIELD

Платформа CARDFIELD

Весь комплекс сервісу з агрохімічного дослідження можна розділити на такі 4 блоки:

Агрохімічний аналіз ґрунту, результати його електропровідності та аналіз розвитку культури під час вегетації із використанням супутникових систем GPS-позиціонування дають змогу «застосовувати правильне лікування в потрібному місці в потрібний час». Аправильне трактування такихданих дозволить проаналізувати можливість отриманнязапланованої врожайності тапідібрати рекомендації длякожного поля. Але це ще невсе! Для довгостроковогодослідження свого земельногобанку та підвищення рівняйого прибутковості, потрібновести агростатистику, де можливим було б зведення аналітики та всієї картографії полівв єдине інформаційне середовище, користування яким мизробили безкоштовним!

Що таке CARDFIELD?

CARDFIELD – унікальна система агромоніторингу та керування агропідприємством, що забезпечує огляд ваших посівів та полів на карті, виконаних та запланованих робіт, статистику витрат на гектар з урахуванням визначеної площі поля. Користуючись інтерактивним ресурсом CARDFIELD, ви зможете знаходити свої поля на карті, виділяти та завантажувати їх у систему, вести графік всіх робіт по кожному з них та досягати запланованих врожаїв. CARDFIELD – є тим самим, єдиним інформаційним середовищем, де будуть зберігатися всі ці дані із прив’язкою до кожної ділянки поля, виділеної з урахуванням площі за допомогою спеціальної функції системи. Завдяки платформі CARDFIELD кожен має змогу здійснювати контроль і управління сівозміною, керувати внесенням мінеральних добрив та засобів захисту рослин, вчасно проводити агротехнічні заходи і вести історію полів для отримання максимального врожаю. А за допомогою мобільного додатку CARDFIELD MOBILE слідкувати на кожному етапі вегетації сільськогосподарської культури за її фітосанітарним станом, шкідниками та хворобами. Електронна книга також включає можливість внесення результатів агрохімічної діагностики ґрунту та даних щодо дефіциту елементів живлення сільськогосподарських культур під час вегетації завдяки портативній лабораторії функціональної діагностики рослин «Агровектор ПФ-14». Тримаючи всідані під рукою, оперуючиними, за кілька років можна вивести статистику врожайності для кожного поля івизначити збиткові ділянки, анайголовніше – причинутакої проблеми.

А що таке CARDFIELD MOBILE?